Kilpirauhanen

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä.

Tässä artikkelissa kerromme tärkeimmät kilpirauhaseen ja sen toimintaan liittyvät

asiat. Sinulle tulevat tutuiksi kilpirauhasen tehtävät, kilpirauhassairaudet ja kilpirauhasen toimintaan vaikuttavat hormonit. Pian huomaatmiten tärkeä rooli kilpirauhasella on kehossasi.

Kilpirauhanen kuuluu umpirauhasiin. Sitä peittävät iho- ja lihaskerrokset ja se sijaitsee ihmisellä aataminomenan alapuolella. Se on perhosen muotoinen ja melko suuri umpirauhanen. Aikuisen ihmisen kilpirauhanen painaa 15–30 grammaa.

Kilpirauhasen tehtävät

Kilpirauhasen tehtävä on muodostaa kilpirauhashormoneja, jotka varastoituvat vereen, josta ne kulkeutuvat lähes jokaiseen elimistön soluun. Kilpirauhashormonit säätelevät perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa. Ne vaikuttavat proteiinisynteesiin sekä luuston kehitykseen ja kasvuun.

Kilpirauhashormonit säätelevät myös kehon proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä ne stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonit vaikuttavat myös ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Niillä on tärkeä rooli ylläpitää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehitystä.

Kilpirauhasen sairaudet

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi
Hyvin yleinen sairaus, jossa tyroksiinin tuotanto vähenee tai lakkaa kokonaan. Tyroksiini säätelee muun muassa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, sekä kasvua ja kehitystä. Yleisin kilpirauhasen vajaatoimintaa aiheuttava syy on Hashimoton tauti. Lue lisää kilpirauhasen vajaatoiminnasta tästä.

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi
Kilpirauhasen liikatoiminta on kilpirauhasen vajaatoimintaa harvinaisempi ja vakavampi sairaus, mutta sen hoitoennuste on yleensä hyvä. Liikatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Yleisin kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttava syy on Basedowin eli Gravesin tauti. Lue lisää kilpirauhasen liikatoiminnasta tästä.

Kilpirauhasen tulehdus eli tyreoidiitti
Kilpirauhasessa voi esiintyä kahdenlaisia tulehduksia: kilpirauhasen autoimmuunitulehdus ja subakuutti kilpirauhastulehdus. Autoimmuunitulehduksessa verestä löytyy vasta-aineita kilpirauhasen kudoksia kohtaan. Pelkät vasta-aineet eivät välttämättä ole merkki sairastumisesta, mutta silloin erilaisten kilpirauhasen toimintahäiriöiden vaara on suuri.

Subakuutin kilpirauhastulehduksen oireet ilmaantuvat nopeammin kuin autoimmuunitulehduksessa. Tyypillisiä oireita ovat kilpirauhasen seudun kipu, arkuus ja pitkittynyt kuume.

Kilpirauhasen suurentuminen eli struuma
Struuma koostuu yleensä useista pienistä kyhmyistä, jolloin kyseessä on kyhmystruuma. Iso struuma voi painaa henkitorvea ja haitata ulkonäköä, jolloin se hoidetaan leikkauksella.

Kilpirauhassyöpä
todetaan noin 400–450 suomalaiselta vuosittain. Syöpätyyppejä on kolme: papillaarinen, follikulaarinen ja medullaarinen. Yleisin hoitomuoto on kilpirauhasen poistoleikkaus, jonka jälkeen aloitetaan radiojodihoito. Joskus kilpirauhassyövät ovat niin pieniä, että niitä hoidetaan poistamalla vain osa kilpirauhasesta.

Myös lapsilla ja nuorilla esiintyy kilpirauhasen toimintahäiriöitä, vaikka ne ovat melko harvinaisia.

Kilpirauhasen tuottamat hormonit

 • Tyroksiini (T4)
  Valtaosa kilpirauhasen tuottamista hormoneista on tyroksiinia. Tyroksiini säätelee muun muassa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, sekä kasvua ja kehitystä. Tyroksiinin puute aiheuttaa muun muassa väsymystä, palelua, ummetusta ja ihon kuivumista. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa tyroksiinia erittyy liian vähän, kun taas liikatoiminnassa tyroksiinia muodostuu liian paljon.
 • Trijodityroniini (T3)
  Trijodityroniini on elintärkeä, kehon oma hormoni ja sitä syntyy tyroksiinin ohella. Kilpirauhashormonien vaikutukset välittyvät vain T3-hormonin avulla, koska T4-hormoni ei pysty sitoutumaan tuman reseptoreihin, eikä se tällöin pysty aiheuttamaan kilpirauhashormonien vaikutuksia elimistössä. T4-hormonin lailla T3-hormoni säätelee aineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa, mutta myös vireyttä, vatsan toimintaa ja rasva-aineenvaihduntaa. Kasvavassa iässä olevien T3-hormonin puutos voi johtaa pysyviin neurologisiin ja kehityksellisiin häiriöihin.
 • Käänteinen trijodityroniini (rT3)
  Joskus elimistö muuntaa T4-hormonin käänteiseksi trijodityroniiniksi (rT3). Elimistö alkaa tuottaa ylimääräistä rT3-hormonia kokiessaan tilanteen uhkaavaksi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sairaus, vamma ja aliravitsemus. Tätä tilaa kutsutaan rT3-dominanssiksi tai Wilsonin syndroomaksi. Käytännössä kyseessä on elimistön terve reaktio vaaratilanteeseen, jossa se kokee tarpeelliseksi alentaa aineenvaihduntaa.

Tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3) vaikuttavat kehossasi myös:

 • aivojen kehitykseen
 • hengitykseen
 • sydämen ja hermoston toimintaan
 • painoon
 • kuukautiskiertoon
 • kolesteroliarvoihin

Säätelyhormonit

Kilpirauhasen toimintaa säätelevät aivoissa sijaitsevat hypotalamus ja aivolisäke. Hypotalamuksesta vapautuu TRH-hormonia, joka kiihdyttää aivolisäkkeen TSH-hormonin eritystä. TSH-hormoni kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa ja kasvua. TSH-hormonin avulla kilpirauhashormonit vapautuvat verenkiertoon ja sieltä kudosten käytettäviksi.

Yleensä kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH:n määrä veressä kasvaa. Kun kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin tuotanto hiipuu, aivolisäke huomaa sen ja se alkaa lisäämään TSH:n tuotantoa. Näin lisääntynyt hormonin määrä pakottaa kilpirauhasta tuottamaan lisää tyroksiinia.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa TSH:n määrä vähenee. Tyroksiinia erittyy liikaa ja se sammuttaa TSH:n tuotannon aivolisäkkeessä, jotta kilpirauhasen stimulaatio vähenisi.

Stressi voi myös heikentää hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintaa. Pitkittyessään stressi lisää stressihormonin eli kortisolin määrää kehossa, jolloin kilpirauhashormonien tuotanto vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Nämä ovat tyypillisiä oireita kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

Kilpirauhasen toiminnassa sivutuotteina syntyvät hormonit

 • Diiodotyroniini (T2)
  Toimii metaboliittina T4- ja T3-hormoneille. T2-hormoni kiihdyttää perusaineenvaihduntaa ja toimii rasvanpolttajana. T2-hormoni toimii pitkälti samalla tavalla kuin T3-hormoni, mutta toisin kuin T3, T2 ei hukkaa lihasmassaa samalla kun se polttaa rasvaa. Lisäksi T2-hormoni edistää T3-hormonin muodostumista T4-hormonista. T2-hormonin määrä vähenee keski-iässä.
 • Monoiodotyroniini (T1)
  T1-hormoni tehtävä on alentaa kehon lämpötilaa sekä suojata aivoja ja hermostoja. T1-hormonin roolia eri kilpirauhassairauksien yhteydessä tutkitaan vielä. Tutkimusten mukaan T1-hormonin puute näyttäisi vaikuttavan aivojen sähköiseen toimintaan ja se voi olla osallisena moniin mielenterveyshäiriöihin. Esimerkiksi MS-tauti ja Lou Gehrigin tauti (ALS) saattavat olla sidoksissa liian vähäisen T1-hormonin kulkeutumiseen aivoihin, joka johtaa aivojen sähköimpulssien vähentymiseen.
 • Diiodotyrosiini (DIT)
  Kilpirauhashormonien esiaste. Kun DIT ja MIT yhdistymisestä syntyy T3-hormonia. Kahden DIT molekyylin yhdistymisestä syntyy T4-hormonia.
 • Monoidotyrosiini (MIT)
  Kilpirauhashormonien esiaste. Kahden MIT molekyylin yhdistämisestä syntyy T2-hormonia.
 • Tyreoglobuliini (Tg)
  Proteiini, joka sisältää muun muassa aminohappo tyrosiinin ja sokereita. Se toimii kilpirauhashormonien, tyroksiinin ja trijodityroniinin varastona ja lähtöaineena.
  Tyreoglobuliini on kilpirauhasen määrällisesti tärkein proteiini. Se muodostuu 132 tyrosiinimolekyylistä ja noin 40-kertaisesta määrästä muita aminohappoja. Potilaat, jotka sairastavat Hashimoton tai Gravesin tautia kehittävät yleensä vasta-aineita tyreoglobuliinia vastaan. Tg-kohtaiset vasta-aineet (S-TyglAb ja S-TPOAb) auttavat näiden sairauksien diagnosoimisessa, mutta Tg-vasta-aineita voi esiintyä myös terveillä yksilöillä. Tyreoglobuliinin määrät veressä voivat kertoa alkavasta kilpirauhassyövästä (varsinkin papillaarisesta ja follikulaarisesta syövästä).
 • Tyreoideaperoksidaasientsyymi (TPO)
  Entsyymi, joka osallistuu kilpirauhashormonien muodostumiseen. TPO-entsyymi mahdollistaa jodin sitoutumisen tyroksiinin tyreoglobuliinissa. Seleeni on välttämätön hivenaine TPO-entsyymin toiminnalle.
  TPO-vasta-aineiden esiintyminen on yleensä herkin merkki autoimmuuniperäisestä kilpirauhassairaudesta. Useimmilla sairastavista TPO-vasta-ainepitoisuudet ovat koholla.
 • Vetyperoksidi
  Vetyperoksidia tarvitaan kilpirauhashormonien muodostumiseen. Kilpirauhasta stimuloiva hormoni (TSH) lisää kilpirauhasen vetyperoksidin määrää. Liiallinen vetyperoksidi heikentää kilpirauhashormonien toimintaa.
 • Jodi
  Jodi on ihmiselle välttämätön hivenaine. Sitä tarvitaan kilpirauhashormonien muodostamiseen, mutta sitä tarvitaan muuallakin kehossa. Kilpirauhasen lisäksi jodia tarvitsevat muun muassa sylkirauhaset, haima ja kateenkorva.
  Jodin puute voi aiheuttaa struumaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Liian suuri määrä jodia voi myös aiheuttaa struumaa ja kilpirauhasen liikatoimintaa.
  Terve kilpirauhanen pitää sisällään jodia 20-50 suuremman määrän siitä mitä löytyy verenkierrosta.
 • Kalsitoniini
  Kalsitoniini on kilpirauhasen tuottama peptidihormoni, joka pyrkii pienentämään veren kalsiumpitoisuutta. Yhdessä muiden hormonien kanssa se säätelee luuston hyvinvointia sekä kalsium- ja fosfaattiaineenvaihduntaa.

lähteet

SelfHacked: Everything You Need to Know About Thyroid Hormones (T4 and T3).

WebMD: What is Thyroid Cancer? 

Puhti: S -T3-V, S -T4-V, S -TSH, S -TPOAb

MindandMuscle.net: T2 The Best Thyroid Supplement.

Dr. Mercola: How Iodine Deficiency May Affect Your Child’s Brain Function and IQ.

Vita.fi: Tyroideaperoksidaasi.

Schalin-Jäntti Camilla: Kilpirauhasen syöpä. Suomen Endokrinologiyhdistys ry 2013

Lehto Timo: Kilpirauhanen tarvitsee riittävästi jodia ja seleeniä. Luontaistuntijat 2014

Korpela Heikki: Kilpirauhasen toimintaan seleeniä. Terveys-Hymy 2016

Mustajoki Pertti: Kilpirauhasen sairaudet. Duodecim 2018

Mäkeläinen Päivi, Kilpirauhasen toimintahäiriöt ja kokonaisvaltainen hoito, Violet Light Oy, 2016

Yksi kommentti artikkeliin ”Kilpirauhanen


 1. Lihoin kahden viikon lomalla 7 kiloa. Kroatiassa oli joka päivä yli 30 lämmintä. Vaikuttaako kuumuus kilpirauhasen toimintaan? Minulla on Thyoxin 0,1 mg annostus 1/aamu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.