Ravinto ja ravintolisät

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä.

Pelkällä ruokavaliolla ei voida korjata kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Terveellisellä ja tasapainoisella ruokavaliolla voidaan kuitenkin parantaa hormonien imeytymistä elimistössä. Tässä artikkelissa käsittelemme kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa sairastavien ruokavaliota. Tietyt ruoat ja ravintolisät saattavat lisätä kilpirauhasen toimintahäiriöitä, minkä takia niitä kannattaa välttää. Kerromme, miten luontaisilla keinoilla voi ruokkia soluja, korjata soluvaurioita ja helpottaa yleistä olotilaa.

Kilpirauhanen ja aineenvaihdunta

Kilpirauhasen tehtävä on tuottaa kilpirauhashormoneja, jotka varastoituvat vereen, josta ne kulkeutuvat lähes jokaiseen soluun kehossa. Kilpirauhashormonit säätelevät perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa, vaikuttavat proteiinisynteesiin sekä luuston kehitykseen ja kasvuun.

Kilpirauhashormonit säätelevät myös kehon proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa.

Elimistön aineenvaihdunta on prosessi, jossa keho muokkaa ravintoaineita ja ottaa niistä itselleen riittävästi energiaa ja tarvittavia rakennusaineita. Aineenvaihdunta vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin keho polttaa kaloreita.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt sekoittavat aineenvaihdunnan. Vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei kykene tuottamaan riittävästi hormoneja,minkä vuoksi aineenvaihdunta hidastuu ja yleinen vireystaso laskee. Kun taas liikatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa liian paljon hormoneja, ja seurauksena siitä elimistö käy ylikierroksilla, ravintoaineet eivät imeydy kunnolla ja olo on väsynyt.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja ravinto

Vältä näitä

 • Vähäkalorinen ruokavalio
  Erilaiset dieetit ja vähäkalorinen ruokavalio ajavat elimistön säästöliekille, jossa se varastoi rasvoja, vähentää energian ja lämmön tuotantoa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet pahenevat.
 • Prosessoitu ruoka
  eli pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten makkarat, hampurilaiset ja ranskalaiset
 • Soija
  Soijapavut sisältävät kasviestrogeenia eli fytoestrogeenia, joka kemialliselta rakenteeltaan ja vaikutukseltaan muistuttaa naishormonia. Tutkimukset osoittavat, että kasviestrogeenit haittaavat kilpirauhashormonia tuottavan entsyymin toimintaa. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävän lääkkeen LT4:n imeytyminen heikentyy, jos lääkkeen ottamisen yhteydessä nauttii soijatuotteita. Soijaa käytetään muun muassa tofussa, proteiinijauheissa ja valmisruuissa.
 • Gluteenipitoiset ruuat
  Tutkimukset osoittavat, että keliakiaan liittymättömällä gluteeniherkkyydellä ja kilpirauhasen vajaatoiminnalla on vahva yhteys. Gluteeniherkkien immuunijärjestelmä voi sekoittaa gluteenin ainesosat kilpirauhaskudokseksi. Tällöin elimistön immuunijärjestelmä erheellisesti hyökkää ja vaurioittaa kilpirauhasta.
 • Goitrogeeniset kasvit
  Goitrogeenisiä kasveja ovat muun muassa kaalit, lanttu, nauris, retiisi ja piparjuuri. Ne voivat haitata kilpirauhashormonin muodostumista.
 • Rauta -ja kalsiumvalmisteet
  Rauta- ja kalsiumvalmisteet voivat vähentää joidenkin kilpirauhaslääkkeiden tehokkuutta.
 • Kofeiini, tupakointi ja alkoholi

Syö näitä

 • Antioksidanttipitoiset ruoat
  Vihannekset, hedelmät ja marjat, kuten mustikat, banaani ja omena sisältävät runsaasti antioksidantteja. Antioksidanttipitoiset ruoat auttavat ylläpitämään terveyttä kokonaisvaltaisesti, mutta ne ovat myös hyödyksi kilpirauhaselle.
 • Goitrogeeniset kasvit
  Goitrogeenisiä kasveja ovat muun muassa kaalit, lanttu, nauris, retiisi ja piparjuuri. Näitä voi nauttia huolellisesti kypsennettyinä.
 • Jodipitoiset ruuat
  Kilpirauhanen tarvitsee jodia muodostaakseen kilpirauhashormoneja. Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat johtua jodin puutteesta. Terveellisen ruokavalion kautta jodia saa muun muassa merilevästä, kananmunista ja jodioidusta suolasta. Liiallinen jodin nauttiminen voi kuitenkin haitata kilpirauhasen toimintaa.
 • Maitotuotteet
  Jogurtti, maito ja juustot
 • Proteiinit
  Liha, kala, kananmuna, pavut ja pähkinät

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja ravintolisät

 • Seleeni
  Seleeni säätelee T3- ja T4-hormoneja. Se on tärkeä hivenaine, joka tukee kilpirauhasen toimintaa ja tasapainottaa kilpirauhashormoneja. Seleenin lähteitä ovat muun muassa siemenet ja äyriäiset.
 • B12-vitamiini
  Aivoille ja hermostolle välttämätön vitamiini. Useimmat saavat B12-vitamiinia riittävästi ravinnosta, kuten lihasta ja maitotuotteista, mutta esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi haitata B12-vitamiinin imeytymistä. Puutostilan oireita ovat muistihäiriöt ja anemia.

Kilpirauhasen liikatoiminta ja ravinto

Vältä näitä

 • Prosessoitu ruoka
  eli pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten makkarat, hampurilaiset ja ranskalaiset
 • Gluteenipitoiset ruuat
  Useat tutkimukset osoittavat, että keliakiaan liittymättömällä gluteeniherkkyydellä ja kilpirauhasen vajaatoiminnalla on vahva yhteys. Uskotaan, että gluteeiniherkkien immuunijärjestelmä voi sekoittaa gluteenin ainesosat kilpirauhaskudokseksi. Tällöin elimistön immuunijärjestelmä erheellisesti hyökkää ja vaurioittaa kilpirauhasta.
 • Jodipitoiset ruoat
  Kilpirauhanen tarvitsee jodia muodostaakseen kilpirauhashormoneja. Merenelävät sisältävät runsaasti jodia ja sopivissa määrin nautittuna se on hyväksi terveydelle. Liiallinen jodin nauttiminen on kuitenkin epäterveellistä ja pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa.
 • Kofeiini ja alkoholi

Syö näitä

 • Vihannekset, hedelmät ja marjat
  Suosi prosessoimatonta ruokaa, kuten vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Hyviä vaihtoehtoja ovat parsakaali, munakoiso, omena, banaani, mustaherukka, mustikka ja vadelma.
 • Proteiinit
  Liha, kala, kananmuna, pähkinät ja pavut
 • Rasvat
  Avokado, pähkinät, oliivi- ja kookosöljy, mantelit

Kilpirauhasen liikatoiminta ja ravintolisät

 • L-karnitiini
  Tärkeä aminohappo rasva-aineenvaihdunnassa. Sen on myös havaittu auttavan vähentämään liikatoiminnan oireita.
 • Sitruunamelissa
  Sitruunalta tuoksuva yrtti, joka estää vasta-aineiden sitoutumista kilpirauhaseen.

lähteet

Medical News Today: Hypothyroidism Diet Plan.

Endocrineweb: How to Eat Well When You Have Graves’ Disease.

Dietvsdisease.org: The Best Diet For An Underactive Thyroid: Splitting Fact From Fiction.

Saul, Marcus: Best & Worst Foods For Hyperthyroidism.

Dr. Axe: 5 Ways To Treat Hyperthyroidism Naturally.

Dr. Axe: Hypothyroidism Diet + Natural Treatment.