Liotyroniinin saatavuusongelmaan ratkaisu

Liotyroniinin (Liothyronin 20 µg, liotyroniininatrium) saatavuudessa on ilmennyt viime päivinä ongelmia. Tämän hetken tiedon mukaan valmistetta on saatavilla kuitenkin jo viikolla 20. Saatavuusongelmista johtuen Fimea on myöntänyt määräaikaisen erityisluvan myös toiselle T3-valmisteelle, Thybon (liotyroniinihydrokloridi) 20 µg:lle. Lupa on voimassa elokuun loppuun kuten Liothyroninillakin. 

Erityisluvalliset valmisteet eivät kuitenkaan ole vaihtokelpoisia keskenään. Näin ollen Thybon vaatii oman reseptin, joka voi olla perinteinen tai sähköinen. Myös puhelinmääräys kelpaa. Määräaikainen erityislupa helpottaa kuitenkin siinä, ettei potilaan tarvitse odottaa henkilö- ja reseptikohtaisen erityislupansa käsittelyä.

Thybon on laktoositon valmiste ja näiden hinta on valitettavasti usein muita korkeampi. 100 tbl maksaa tällä hetkellä 47,59 € + toimitusmaksun. Valmisteesta ei saa Kela-korvausta, mutta sitä voi hakea hintalautakunnasta. Valmistetta on saatavissa apteekeista viimeistään viikon 16 loppupuolella.

Mikäli lääkkeesi ovat vähissä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriisi, jotta tämä kirjoittaa uuden reseptin.

Muistathan aina erityisluvallisia valmisteita käyttäessäsi, että niiden saatavuudessa ilmenee muita herkemmin ongelmia eikä apteekkisi välttämättä pidä niitä varastossaan.

Alkuperäisen uutisen voit löytää Kilpirauhasliiton sivuilta.