Riikan tarina

Ehdin kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista 2 – 3 vuotta ennen kilpirauhaslääkityksen aloitusta. Kolesteroliarvoni nousivat huimasti, kuukautiskiertoni oli täysin sekaisin, hiukseni harvenivat, olin masentunut, ärtynyt, kasvot turvoksissa ja koulunkäynnin lisäksi muuta en juuri tehnyt kuin nukuin.

Sukurasitteen ja selvien oireiden vuoksi yritin saada itselleni Thyroxin-lääkitystä ensin yksityispuolelta, missä lähinnä naurettiin epäilyilleni, eikä määrätty edes lab.kokeisiin. Sen jälkeen yritin terveyskeskuspuolella, mutta viitearvoissa olevien laboratorioarvojen vuoksi tyydyttiin sielläkin vain seurantaan. Kun TSH ja T4-V-arvoni lopulta menivät yli viitearvon ylä- ja alarajan, uskoin vihdoinkin saavani lääkityksen, mutta ei, vaan laboratorioarvojen kontrollointi siirrettiin uudelleen taas puolen vuoden päähän.

Kanssani lääkkeen saannista tapellut äitini oli kuullut Antioksidanttiklinikasta ja Armour Thyroid -lääkityksestä ja vei minut ko. klinikalle, josta sain Armour-lääkkeet kilpirauhasen vajaatoimintaan. Vaikka lääke on kallis, halusin tulla heti hoidetuksi hyvällä lääkkeellä, enkä käydä samaa vaikeaa tietä Thyroxin-lääkityksen kanssa, joka ei äidillenikään vuosiin auttanut. Armourin aloitin syksyllä 06, eli yli vuosi on nyt lääkitystä takana.

Jo neljän kuukauden Armourin syönnin jälkeen kuukautiskiertoni oli normalisoitunut, väsymys, ärtyneisyys ja masentuneisuus poistuneet sekä tulin myös raskaaksi. Odotusajan alussa otetut kolesterolikokeet olivat täydelliset, kasvojen turvotus poistui, hiukset kasvoivat uudelleen niihinkin kohtiin, mistä olivat jo harventuneet ennen lääkityksen aloittamista.

Odotusaika meni hyvin 30. viikolle saakka, jolloin jouduin viikoksi sairaalahoitoon. Tämä vaihe oli rankka Armourin tuntemattomuuden vuoksi, lääkitystäni meinattiin rajusti vähentää ja aloittaa Thyroxin rinnalle. Soitto Armour-lääkäriltäni pelasti onneksi tilanteen. Toivon, että seuraavilla raskaana olevilla Armourin syöjillä on helpompaa vastaavassa tilanteessa.

Synnytys käynnistettiin, vauva voi hyvin, Armour-annoksen kanssa ei ole ollut ongelmia edes synnytyksen jälkeen, syön siis edelleen 3 1/4 grainia, mihin 0,5 grainilla raskauden alussa annokseni nostin. Vointini on mitä mainioin, tunnen olevani täysin terve, nuori, vauvastaan nauttiva äiti.

Riikka, vm. 1986

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.